Tratament tuberculostatic

Tratament tuberculostatic

Tuberculoza este o boală perfect tratabilă, printr-o cură de mai multe antibiotice asociate. 

Există două forme ale bolii: 

-tuberculoza comună, cu bacterii sensibile la tratamentul uzual;

-tuberculoza rezistentă (tuberculoza multidrog-rezistentă (TB – MDR) și tuberculoza extensiv rezistentă (TB –XDR)), cu bacterii rezistente la tratamentul uzual.

Tratamentul este diferit în funcție de forma de boală. Pentru toți pacienții, asigurați sau neasigurați, tratamentul este gratuit.

Pentru forma comună a bolii, tratamentul constă dintr-o combinație de antibiotice și durează șase luni. Pacienții încep să se simtă mai bine după două-trei săptămâni de tratament. Tratamentul formelor rezistente de boală este mai lung și mai complex și durează până la 24 de luni.

E important de reținut că medicamentele care vindecă tuberculoza sunt eficiente, cu condiția de a fi administrate conform indicațiilor medicului (în cantitatea, frecvența și perioada recomandată de acesta). Tratamentul efectuat corect, fără a omite doze, crește șansele de vindecare.

DaCă medicamentele nu sunt luate corespunzător, bacteriile devin rezistente, eficiența medicamentelor scade și se poate ca perioada de tratament să se prelungească sau schema terapeutică să fie înlocuită cu o altă, cu durată mai mare, cu mai multe medicamente, uneori greu de tolerat iar șansele de vindecare să se diminueze.

În ambele cazuri, durata lungă a tratamentului, numărul de pastile care trebuie înghițite și posibilele reacțiile secundare ale acestora pun multe probleme în finalizarea tratamentului. De aceea, unii pacienți au tendința să renunțe la tratament înainte de termen. Din acest motiv, când tratamentul se realizează în ambulatoriu (la domiciliu), pentru a nu se omite doze, se recomandă ca pacienții să fie monitorizaţi de un cadru medical sau o persoană instruită în acest sens (medic/ asistent medical de la dispensarul de pneumoftiziologie, medicul de familie, asistentul medical comunitar, mediatorul sanitar) în prezența cărora să se administreze tratamentul (tratament sub directă observație – DOT).

  • Tuberculoza este o boală vindecabilă, dacă este tratată corect.