Ne jucăm, ne relaxăm și repede ne vindecăm!

Home / Proiecte / Ne jucăm, ne relaxăm și repede ne vindecăm!
Ne jucăm, ne relaxăm și repede ne vindecăm!

Ideea proiectului „Ne jucăm, ne relaxăm și repede ne vindecăm!” a apărut în urma unei analize de nevoi pe care membrii echipei au realizat-o în vizitele desfășurate de-a lungul timpului. Așa am întâlnit copii afectați de tuberculoză sau alte afecțiuni respiratorii și am văzut câtă nevoie au de activități de joc și relaxare pe perioada lungă de internare. Tuberculoza reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai serioase amenințări în domeniul sănătățiii publice, la nivel mondial. Incidența tuberculozei în cazul copiilor a crescut în anul 2022 (18,2 la 100.000 de copii)  față de anul 2021 (12,9 la 100.000 de copii), deși până în anul 2021 incidența era în scădere. În prezent, România  este țara Uniunii Europene cu cea mai înaltă incidență TB (locul  I) de la aderarea din anul 2007 și pe  locul 6 în regiunea OMS Europa, atât la  populația adultă dar și la cea infantilă.

Scopul proiectului este ca prin activitățile propuse, copiii afectați de tuberculoză sau alte afecțiuni respiratorii să nu simtă perioada internării ca fiind una apăsătoare, în care sunt privați de interacțiunea cu ceilalți ci ca o perioadă dinamică cu interacțiuni și multă voie bună într-un spațiu  amenajat pentru joacă și relaxare.

Ne propunem să amenajăm un spațiu de joacă și relaxare în interior, în cadrul secției de pediatrie a Spitalului de pneumoftiziologie Galați pentru copiii cu vârste între 0 lună și 18 ani și să desfășurăm periodic ateliere.

      Jocul ajută la dezvoltarea imaginației și a creativității, concentrării, reglării atenției,  abilităților de rezolvare de probleme iar locul de joacă nu are doar rolul de a petrece timpul ci ajută copilul să se dezvolte fizic, emoțional și social. Jocul reduce anxietatea, contribuie la conturarea și creșterea încrederii și a stimei de sine. Prin joc, copiii învață să coopereze și să să rezolve probleme și conflicte.

Perioada de implementare a proiectului este de 1 lună, în intervalul de timp 1- 30 iunie 2023. Până la sfârșitul proiectului, organizația va facilita accesul la un loc de joacă și relaxare în interiorul secției, pentru copii internați, și, totodată, va derula activități pentru îmbunătățirea stării de spirit a copiilor internați prin joc, joacă și relaxare.

            Rezultatele relevante așteptate:

  •  1 spațiu de joacă interior amenajat
  • 20 de copii implicați în amenajarea spațiului de joacă și relaxare
  • 20 kituri cu produse pentru copii
  • 1 dulap
  • 1 masă multigame cu 37 de jocuri
  • 4 mese tip lego
  • 1 glob pământesc interactiv în limba română
  • 4 cărți cu semne de carte de colorat pentru adolescenți
  • 11 cărți de colorat pentru copii
  • 26 seturi de colorat
  • 17 jocuri în pereche.

Proiect finanțat de PEPCO România, în cadrul programului Pepcolandia, un program susținut prin determinarea și implicarea angajaților PEPCO, gestionat  la nivel local de Organizația Umanitară CONCORDIA