Ce este tuberculoza

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch sau Mycobacterium Tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Tuberculoza se poate localiza și în alte părți ale corpului. Se transmite de la om la om, prin picături foarte mici de salivă sau de secreții nazale. Răspândirea bacilului tuberculozei se realizează pe calea aerului atunci când o persoană bolnavă de tuberculoză elimină prin tuse sau strănut picături foarte fine de secreții, acestea fiind inhalate de către persoanele din jur.

Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci o stare de sensibilitate denumită (infecție latentă). Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. 

Bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni sau ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).

Semnele obișnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:

– tusea persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni, însoțită uneori de flegmă (spută) cu sânge și durere în piept

– febră sau subfebrilitate care nu cedează în timp

– transpirații pe timpul nopții

– lipsa poftei de mâncare

– scăderea în greutate

– senzația de slăbiciune și de oboseală

– astenie

– umflături în zona gâtului, la subraț sau în vintre (zona abdomenului)

– insomnie

– nervozitate.

În tuberculoza extrapulmonară sunt și manifestări legate de organul afectat. De exemplu, în tuberculoza coloanei vertebrale, pacientul va acuza dureri intense în zona toracică şi modificări ale poziției coloanei.

Confirmare diagnosticului de tuberculoză pulmonară și inițierea tratamentului sunt realizate doar de medicul pneumolog. Diagnosticul presupune mai multe etape:

  1. Evaluare clinică (simptome, istoric medical, existența altor afecțiuni, etc.)
  2. Radiografie toracică (arată dacă sunt prezente modificări suspecte la nivelul plămânilor)
  3. Examene bacteriologice din spută (evidențiază prezența bacilului Koch în spută și medicamentele la care este sensibil pentru fixarea schemei de tratament).

Pentru tuberculoza extrapulmonară, confirmarea diagnosticului se face de către medicul specialist de organ (în funcție de localizarea bacilului), iar tratamentul este instituit și monitorizat de către medicul pneumolog.

Deși se credea că tuberculoza afectează numai persoanele din categorii sociale vulnerabile, de fapt, orice persoană se poate îmbolnăvi de tuberculoză.

Tuberculoza este o boală complet tratabilă, cu condiția de a merge la medic cât mai repede și de a respecta întocmai recomandările medicale.