Monica Ghiță

Home / Monica Ghiță

Psihoterapeut cu practică privată, psiholog clinician cu experiență în consilierea pacienților cu tuberculoză, formator în proiecte din domeniul sănătății, președinte al unei organizații nonprofit din domeniul sănătății.

Locul meu este în domeniul nonprofit. De la început, m-am simțit bine, oamenii din jur, ideile pe care le punem în practică zi de zi, căutarea unor soluții punctuale, încercările pentru soluții sustenabile, tot ansamblul acesta este un loc unde mă simt bine. Mereu este ceva de făcut, ceva de rezolvat, ceva de scris, ceva de organizat, o masă rotundă unde discutăm.

Am înființat Filiala Constanța a ASPTMR în 2020, dar echipa de la Constanța a început în 2015, când noi 3, eu, Costina și Andreea am primit invitația de a face parte din echipa de lucru a județului Constanța, echipă care acorda consiliere psihologică, socială și peer support pacienților cu tuberculoză. Rolul echipei era de a ajuta pacienții cu tuberculoză să își ia tratamentul complet și corect, de a susține acești pacienți în momentele de neîncredere în vindecare sau când erau aproape de a abandona lupta ca urmare duratei lungi și a efectelor secundare a tratamentului. Eu și Costina am început fără nici un pic de experiență în tuberculoză, dar cu multă bunăvoință și respect pentru lucrul bine făcut, motivate de a găsi soluții pentru nevoile psihologice și sociale pacienților. Andreea, a început în calitate de fost pacient, motivată de a însoți pacientul pe perioada tratamentului pentru ca acesta să se vindece și să nu trasmită boala. De atunci am realizat că este vorba despre puterea pe care o avem de a-i încuraja pe cei vulnerabili, despre a îndreptăți pe cei mai puțin norocoși și despre a crește reziliența persoanelor  afectate de TB, este despre a informa și educa copii și tinerii despre comportamentele sanogene și despre a lupta pentru o lume fără tuberculoză. 

Vreau  să #fiupartedinsoluție implicând-mă în acțiunile derulate în sprijinul persoanelor afectate de tuberculoză.

 

Profile details
Socials