Cunoașterea drepturilor scade posibilitatea de a te confrunta cu situațiile de discriminare.
LEGEA nr. 302 din 10 decembrie 2018 – privind măsurile de control al tuberculozei reglementează următoarele drepturi:
Art. 5 (1) Toți cetățenii cu domiciliul sau reședința în România au dreptul, garantat de stat, la:
a) servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei;
b) servicii psihologice;
c) servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.
Art. 10 (1) Orice persoană diagnosticată cu tuberculoză are dreptul la îngrijire medicală de cea mai înaltă calitate de care sistemul medical românesc dispune.
Art. 12 Orice pacient cu tuberculoză are dreptul la servicii de supraveghere a tratamentului de către un supporter DOT.
Art. 14 Persoanele diagnosticate cu tuberculoză, aflate în câmpul muncii, au dreptul la concediu medical, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.
Este absolut necesară respectarea acestor drepturi fără nicio discriminare pe criterii cum ar fi: rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială, categorie defavorizată, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenența la o categorie defavorizată și altele asemenea.
Campania face parte din cadrul proiectului Step by Step Towards an Inclusive Society. Proiectul este derulat de Asptmr Constanța în parteneriat cu UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA și COPAC -Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din România cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.